KÖREN

Foto: Simon Percivall

Hjorthagens vokalensemble (HjoVo) är en blandad kör med 18 sångare under ledning av Karin Oldgren. Under den relativt korta tid ensemblen har funnits har vi hunnit genomföra flera intressanta konsertprojekt och spännande samarbeten.

Redan i december 2016 medverkade HjoVo i en delvis improviserad operaföreställning, Gravity of Life, tillsammans med gruppen Operaimprovisatörerna.

Följande år återskapade HjoVo tillsammans med Drottningholms Barockensemble det första svenska framförandet av Messias. 1786 års stockholmare hade mött Händels oratorium i Riddarhussalen, och det var i samma lokal, med samma textöversättningar och till toner av epokens musikinstrument som HjoVo framförde verket. Vår Messiasuppsättning sändes i Sveriges Radio P2 på juldagen samma år och blev även en publiksuccé med nya konserter 2018 och 2019. I detta sammanhang är det en stor glädje att få tacka professor Mattias Lundberg, som restaurerade texterna, och barockmusikerna. Däremot var det medlemmar ur vår ensemble som framförde solopartierna, som vi brukar göra. 

Bland våra senare samarbetspartner kan nämnas folkmusikern Lena Willemark och gitarristen Mats Bergström, slagverks- och flöjtmusikern Jonas Sjöblom, kompositören Henrik Dahlgren, Stockholm Concert Orchestra samt recitatörerna Johan Rabaeus och Stina Ekblad. En stor del av HjoVo:s konsertprogram är dock a cappella – utan ackompanjemang – och spänner från frimodig renässansmusik, älskad romantisk körlyrik till mer utmanande ny tonkonst.

Vårt nätverk

Vi är en kör inom Engelbrekts församling i Svenska kyrkan. Vi sjunger regelbundet i gudstjänster och ger konserter i församlingens kyrkor.

Hjorthagens kammarkör verkar inom samma församling och leds liksom vi av Karin Oldgren. Med sina fyrtio sångare är vår systerkör ungefär dubbelt så stor. 

Den ansedda och mycket aktiva Drottningholms Barockensemble har ett mångårigt samarbete med Engelbrekts församling. HjoVo konserterar tillsammans med DBE flera gånger årligen.

HjoVo är medlem i Sveriges Körförbund och Stockholms stifts Kyrkosångsförbund.

Flera körer i absolut världsklass har utvecklats i Sverige. Del av samma “körunder” är mångfalden av ensembler med olika inriktningar, på nästan alla orter i landet. Säkert finns det många spännande potentiella körsamarbeten där ute som vi inte själva tänkt på. Tveka inte att höra av dig om du har ett projekt eller en idé du vill diskutera med oss!